Genetic Engineering and Diseases – Gene Drive & Malaria

Genetic Engineering and Diseases – Gene Drive & Malaria

Articles , , , , 46 CommentsÇfarë nëse ju mund të përdorni
inxhinierine gjenetike për të shpetuar njerëzimin nga grabiqari i rrezikshëm, kafsha më vdekjeprurëse në planet, përgjegjëse për vdekjen e miliarda, mushkonja e fuqishme. bashke
me sëmundje të tjera që prezantojne Malarian, një prej parazitëve më mizore në Tokë ndoshta vrasësi më i madh në
historinë e njerëzimit Vetëm në vitin 2015 qindra miliona janë infektuar dhe pothuajse gjysmë milioni njerëz vdiqën. Një teknologji e re mund të na ndihmojë ne çrrënjosjen e malaries përgjithmonë, por për ta bërë këtë ne kemi nevojë për të "ri-bërë" popullatën e tërë të kafshëve. Ky nuk është një problem hipotetik,
mushkonjat e modifikuara tashmë ekzistojnë në laboratore. A duhet të përdorim teknologjinë, dhe a është malaria aq e dëmshme për të rrezikuar? (Muzikë/melodi hyrëse) Malaria shkaktohet nga një grup i
mikroorganizmave: Plasmodia, shumë e çuditshme mikroorganizmat që përbëhen nga vetëm një qelizë, janë ata parazitë që plotësisht mbështeten tek mushkonja. Malaria gjithmonë fillon me një pickim insekti. Në gjëndrat pështymore, mijëra sporozoites presin derisa insektet penetronjne lëkurën, menjëherë pas pushtimit ata shkojnë për tek mëlçia, ku ata në heshtje hyjnë ne qeliza të mëdha dhe të fshehur nga sistemi imunitar. Për deri në një muaj ata të qëndrojnë këtu vjedhurazi, duke konsumuar qelizat
e gjalla dhe ndryshimin në formën e tyre të ardhshme: rënie të vogël si merozoitet, shumëzohen dhe prodhojnë mijëra të tillë pastaj dalnin nga qelizat. Pra mijëra
e parazitë shkojnë në gjak për të kërkuar per viktimat e ardhshme, qelizat e kuqe teë gjakut -qëndrojnë pa u vënë re, dhe përfundojnë në membranat e qelizave qe
ata vranë. Paramendojeni?! Vret dikë nga brenda dhe pastaj merr lekuren e tyre
si kamuflazh, ,,e dhunshme Ata tani dhunshëm sulmojnë qelizat e kuqe të gjakut,duke u
shumëzuar brenda tyre derisa ato plasin pastaj gjejne më shumë qeliza të kuqe të gjakut dhe
ky cikël përsëritet vazhdimisht. Copëzat e qelizave të vdekura përhapen si mbeturina helmuese, te cilat aktivizojnë fuqishëm përgjegjese duke shkaktuar
Simptomat e gripit ,midis simptomave te tjera ethe, djersitje dhe të dridhura, konvulsione,
dhimbje koke dhe ndonjëherë të vjella dhe diarre. Nëse malaria prek
qarkullimin e gjakut ne tru mund të shkaktoj gjendje kome, dëme neurologjike apo vdekje.
Parazitët janë gati për evakuim tani. Kur një mushkonjë kafshon infektimi i
njeriut merr një udhëtim, cikli mund të filloj nga e para. Në vitin 2015, virusi Zika, i cili
shkakton defekte të tmerrshme te lindjes nëse ai infekton gratë shtatzëna, është përhapur me shpejtësi
në fusha të reja rreth e rrotull globit. Gjithashtu mund të bartet nga një mushkonjë. Mushkonja është
bartës i përsosur për sëmundjet e njeriut ato kanë qenë rreth e rrotull për të paktën 200
milion vjet. Janë triliona, dhe një e vetme mund të bëj deri në 300
vezë në një kohë. Ato janë praktikisht te pamundur për të çrrënjosur
ushtrine e paraziteve. Por sot ne kemi një teknologji revolucionare, që mund te
na mundësojë që më në fund të fitojmë luftën kundër tyre; CRISPR. Për herë të parë
në historinë e njerëzimit, ne kemi mjetet për te ndryshuar shpejt në shkallë të gjerë për të gjitha
speciet, duke ndryshuar informacionet e gjeneve ashtu si duam ne. Pra, në vend se t'i sulmojmë insektet në grupe të izoluara,, pse të mos ndryshojmë vetëm llojin e sëmundjeve që trasnmetojnë? Duke përdorur inxhinierine gjenetike, shkencarët me sukses eshte krijuar një tendosje të
mushkonjave që janë imune tek paraziti i malaries duke shtuar një
antitrup te ri që në mënyrë specifike synon semundjen e malaries . Këto mushkonja nuk do të
përhapin e malarien. Por vetëm ndryshimin gjenetik Informacioni nuk është i mjaftueshm. redaktimet
do të trashëgohet vetëm nga gjysma e pasardhësit sepse shumica e gjeneve të ketë dy
Versione brenda gjenomit si një dështim-të sigurt. Kështu, pas vetëm dy breza,
më së shumti vetëm gjysma e pasardhësit do të mbajnë gjenet e ndertuara . Në një popullsi me
miliarda mushkonjave ato vështirë të bëjne një ndryshim. Një metodë gjenetike e ndertuar e quajtur gjen transmisioni zgjidh këtë problem. Ajo detyron gjenin e ri për t'u bërë
dominant në brezat në vijim duke shfrenuar gjenin e vjetër pothuajse
plotësisht. Falë kësaj kthese, 99.5% e të gjitha
mushkonjave të ndryshuara dhe pasardhësit do mbajnë shtese te anti-malaries. Nëse do lironim mushkonja të mjaftueshme te ndertuara të egra të martohem me mushkonja normale,
malaria bllokuar gjen do të përhapet shumë shpejt. Si gjen i ri të bëhet një tipar i përhershëm Popullsia mushkonjë, Plasmodium do
humbasin bazën e saj Shkencëtarët shpresojnë se ndryshimi do të jetë
në mënyrë të shpejtë se ata nuk mund të përshtaten me atë shpejtësi të mjaftueshme. Malaria mund
zhduket praktikisht Nëse ju keni parasysh se afro një gjysmë milionë fëmijë janë vrarë
nga ajo çdo vit, rreth pesë kanë vdekur pasi kjo video ka filluar. Disa shkencëtarë
argumentojnë se ne duhet të përdorim teknologjinë sa më herët, në vend se më vonë. Vete mushkonjat ndoshta do
të përfitojnë nga kjo, ata nuk kanë asgjë për të fituar nga mbajtja e paraziteve
dhe kjo mund të jetë vetëm hapi i parë Malaria mund të jetë vetëm fillimi. mushkonja të ndryshme gjithashtu shkaktojne ethe tropikale ethe dhe virus, pickimi perhap semundjen Lyme
transmeton sëmundje te gjumit pleshtat transmetojnë murtajën. Ne mund të shpëtojme
miliona jetë dhe për të parandaluar vuajtje në një shkallë të pabesueshme. Pra, pse nuk kemi
bërë këtë ende? Për një, redaktimi CRISPR është mezi katër vjeç, kështu që deri shumë
Kohët e fundit ne thjesht nuk mund të bëjë atë sa më shpejt dhe me lehtësi. Dhe ka shqetësime të vlefshme. Kurrë më parë kanë njerëzit me vetëdije
ndryshuar kodin gjenetik të një lirë-jetesë organizëm në këtë shkallë. Pasi ne e bëjmë atë, nuk ka po shkon mbrapa. Pra, ajo duhet të jetë
bëhet e drejtë, sepse nuk mund të jetë pasoja të padëshiruara në qoftë se ne kemi përcaktuar për
edit natyra. Në këtë rast të veçantë të malaries edhe pse,
rreziku mund të jetë e pranueshme që nga modifikimi gjenetik nuk ka
të bëjë një ndryshim të madh në gjenomin e përgjithshme. Ajo ndryshon vetëm një pjesë shumë të veçantë. e keqja ne kete skene këtu, është ndoshta se ajo nuk mund të punojnë, ose që
paraziti përshtatet në atë mënyrë negativ. Ka ende shumë debat. Teknologji aq i fuqishëm sa makinë gjeneve, duhet të jetë trajtohen me shumë kujdes, por në disa
pikë ne duhet të pyesim veten: A është joetike për të mos e përdorin këtë teknologji,
kur çdo ditë 1000 fëmijë vdesin. Njerëzimi duhet të vendosë se si të veprojë në
këtë në vitet e ardhshme. Diskutimi publik është rruga prapa teknologjisë
në këtë rast. Çfarë mendoni ju? Kjo video është bërë e mundur pjesërisht nga
Donacionet shikues në Patreon. Nëse ju doni për të na ndihmuar të bërë më shumë video si kjo
dhe për të marrë shpërblime bukur në kthim që ju mund bërë kështu që këtu. Ne vlerësojmë atë. nëse
doni të mësoni më shumë në lidhje me temën e inxhinierisë gjenetike, ne kemi një tjetër
video rreth CRISPR dhe OMGJ-ve, dhe në rast kjo është shumë e biologjisë për ju, këtu është një
Hapësira playlist.

46 thoughts on “Genetic Engineering and Diseases – Gene Drive & Malaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *